VORBEȘTE DESPRE ACEST SUBIECT
Maybelline și-a asumat angajamentul de a destigmatiza sănătatea mintală și a propus diferite abordări pentru a facilita conversațiile și pentru a încuraja o mai mare deschidere și familiarizare cu acest subiect. Multe persoane care se confruntă cu probleme de sănătate mintală nu se simt în largul lor să vorbească cu prietenii și familia despre ceea ce simt. Înainte de a te decide să ajuți pe altcineva, întreabă-te dacă te simți pregătit/pregătită și dacă poți găsi cadrul potrivit.
-
Inițiază conversația
- “Mă îngrijorează să te aud vorbind așa. Hai să vorbim cu cineva despre asta.”
- “Am observat că [dormi mai mult, mănânci mai puțin etc.], e totul în regulă azi?”
- “Am observat că nu prea ești tu însuți/însăți în ultima vreme. S-a întâmplat ceva?”
-
În timpul discuției
Folosește un limbaj care îți arată sprijinul - fii implicat(ă) cu aceste fraze care te vor ajuta să dai dovadă de răbdare și înțelegere.
- “Vreau sincer să te ajut, ce pot face pentru a te ajuta chiar acum?”
- “Hai să ne așezăm puțin și să căutăm locuri unde am putea primi ajutor. Pot veni și eu cu tine.”
- “Ai vrea să merg cu tine la un grup de sprijin sau la o întrunire? Ai nevoie să te duc cu mașina la vreuna dintre întâlnirile tale?”
-
Arată că îți pasă
1- Este posibil ca prietenul tău/prietena ta să se simtă singur(ă); ia legătura cu el/ea în mod regulat și include-l/o în planurile tale.
2- Spune-i prietenului tău/prietenei tale că faptul că suferă de o afecțiune psihică nu schimbă ceea ce simți pentru el/ea.
3- Spune-i prietenului tău/prietenei tale că va fi mai bine; că există ajutor și sprijin.
4- Află mai multe despre problemele de sănătate mintală Poate că vrei să te adresezi cuiva cu care să vorbești despre cum te simți sau să primești sfaturi despre cum să-ți ajuți prietenul/prietena. Încearcă să vorbești cu un membru al familiei, cu un prieten de încredere, cu un consilier școlar sau cu un profesor/antrenor.
5- Evită să spui lucruri de genul “o să-ți treacă”, “fii tare” sau “n-ai nimic”
DUPĂ CONVERSAȚIE
Sănătatea mintală este un proces continuu – păstrează legătura cu persoana afectată în mod regulat prin mesaje, telefon sau vizite personale și continuă să îi reamintești că îi ești alături și că o susții. De asemenea, poți consulta resursele recomandate în secțiunea EXPLOREAZĂ RESURSELE ce conține instrumente care te pot ajuta pe tine sau pe altcineva.
Proiect susținut de Alianța Națională pentru Sănătate Mintală (NAMI)